2011 - Reis(t) rond de Wereld
Reis(t) rond de Wereld - Werpin, 2011
2011 - Naar aanleiding van het kampthema 'Reis(t) rond de wereld' tijdens het Familiekamp in Werpin namen we het initiatief om elke dag een gerecht van een ander land te ontdekken.
Het werd een succes, al was er wat kritiek van de oudere generatie dat er te weinig 'patatten' bij waren.
Daarom vroegen we aan de 'chefs' om hun recepten door te sturen... en wij hebben ze op de website geplaatst.
Betekenis 'recept'
re·cept (het; o; meervoud: recepten)
1(dokters)voorschrift voor de bereiding van een geneesmiddel
2voorschrift voor de bereiding van een gerecht
Paella Valenciana
Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en typisch Spaans gerecht, dat oorspronkelijk uit de lagune van Albufera afkomstig is.
Moambe
Moambe is zowat het bekendste gerecht uit Congo. Het betekent letterlijk acht in Lingala, een verwijzing naar het aantal ingrediënten dat traditioneel in een moambe werd gebruikt. De basisbestanddelen zijn: palmnoten, kip, gedroogde vis, gemalen aardnoten, rijst, maniokbladeren (saka saka of sombe), bakbananen en pili pili in een pikante saus.
Couscous
Couscous of koeskoes is grof gemalen durumtarwe. Het hiermee gemaakte griesmeel wordt via een draaitrommel omgevormd in kleine bolletjes die net als houdbare pasta's worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar.
Frikadellen met kriekskens
Een frikadel, vaak verward met een frikandel, is een ronde compacte gehaktbal met bepaalde kruiden. Volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands draagt de bal deze naam al sinds het einde van de 16de eeuw.
Pensen met gebakken appeltjes
Bloedworst is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed, vet of reuzel, spek, kruiden en vulmiddelen. Het is een bijproduct van de slacht en werd vroeger traditioneel in de herfst gemaakt.
Minestrone
Minestrone is een Italiaanse groentesoep. Minestra is Italiaans voor 'soep', minestrone het vergrootwoord daarvan. Minestrone wordt dus 'de grote soep' genoemd, dit is vanwege de vele ingrediënten die ze kan bevatten. Minestrone is een dikke volle groentesoep die vaak wordt geserveerd als maaltijdsoep.
Patate-Al-Forno
Patate als forno zijn een klassiek bijgerecht op basis van aardappelen, olie, knoflook en rozemarijn.
Tiramisu
Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Nasi Goreng
Nasi goreng is een Indonesisch roergebakken rijstgerecht. Het is gemaakt met rijst, roergebakken in bakolie met knoflook, ui of sjalotten, gebakken garnalen, kip, rundvlees of gesneden bakso, chili, Chinese kool, kool, tomaten, eieren en andere groenten.